Dieta Malucha

WEDŁUG INSTYTUTU MATKI I DZIECKA:

Karmienie wyłączne piersią do około 6 miesiąca życia jest optymalną metodą żywienia młodszych niemowląt. Zdrowe niemowlęta powinny być karmione piersią „na żądanie”, czyli odpowiednio do potrzeb swoich i matki. Niemowlęta w I półroczu zwykle są karmione kilkanaście razy na dobę (w dzień i w nocy), a w kolejnych miesiącach życia dziecka (II półrocze) liczba karmień ulega stopniowemu ograniczeniu. Między 6 a 9 miesiącem życia nabywane są także umiejętności żucia, gryzienia oraz sprawności manualnej do spożywania różnorodnych pokarmów. Dziecko zaczyna interesować się jedzeniem, sięga po żywność i przenosi ją do ust, smakuje, próbuje gryźć. W tym okresie pokarm naturalny pokrywa około 70% zapotrzebowania energetycznego, a pomiędzy 9-11 miesiącem życia dziecka pokarm pokrywa już tylko około 55% jego zapotrzebowania energetycznego, stąd konieczne jest rozszerzanie diety. Po wprowadzeniu żywności uzupełniającej zwiększa się wartość energetyczna i odżywcza diety. Dziecko poznaje nowe smaki, zapachy i konsystencję pożywienia. Stymulowany jest rozwój motoryki jamy ustnej. W żywieniu dzieci karmionych piersią korzystne jest wprowadzenie 2 do 3 posiłków uzupełniających dla dzieci w wieku 6-8 miesięcy i 3-4 posiłków pomiędzy 9 a 24 miesiącem życia, z dodatkowymi zdrowymi przekąskami (od 1 do 2 dziennie/dzieci w wieku ok. 12 miesięcy), takich jak miękkie kawałki owoców, chleba, czy ciasta przygotowanego w domu. Częściowe karmienie piersią powinno być kontynuowane, co najmniej do ok. 12 miesiąca życia i może być nadal kontynuowane w drugim i trzecim roku życia, tak długo jak sobie tego życzy matka i dziecko. Nie ustalono górnej granicy wieku, do której dziecko może być karmione naturalnie.

WEDŁUG OBOWIĄZUJĄCYCH AKTUALNIE NORM USTALONO, ŻE zapotrzebowanie na energię należy indywidualizować w odniesieniu do masy ciała dziecka. U dzieci w wieku 13 – 36 MIESIĘCY dobowe ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ w przeliczeniu NA JEDEN KILOGRAM MASY ciała wynosi ok.83 kcal. Minimalna ilość białka nie powinna być niższa niż 1 g / kg masy ciała dziecka i wyższa niż 15% energii z białka w całodziennej zalecanej puli energetycznej (1000 kcal). Tłuszcze powinny dostarczać 30 – 40% CAŁKOWITEJ ENERGII tak, aby zabezpieczać wydatek energetyczny dziecka i jego wzrost. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej jakości tłuszczu, w tym źródeł kwasów tłuszczowych, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Udział ENERGII Z WĘGLOWODANÓW w ogólnej puli energetycznej powinien wynosić 55-60%.Należy ograniczać tzw. Cukry dodane (czyli cukry stosowane w produkcji żywności i przygotowywaniu potraw) do poniżej 10% energii. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału. Zapotrzebowanie dziecka w wieku 13 – 36 miesięcy na WAPŃ wynosi 700 mg, na WIT. D – 15μg (600 j.m.). Głównym źródłem płynów powinna być WODA DOBREJ JAKOŚCI. Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów.

Zdrowa dieta dzieci jest jednym z elementów umożliwiających dzieciom optymalny wzrost, rozwój i zdrowie. Pod pojęciem takiej diety rozumieć należy urozmaicony, polecany w żywieniu dzieci asortyment żywności, właściwą liczbę posiłków o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej. Dieta dziecka będzie prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych – białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych zwłaszcza – żelaza i wapnia wtedy, gdy w kuchni domowej wykorzystane zostaną różnorodne produkty spożywcze – mleko i produkty mleczne, pieczywo, kasze, mięso, drób, ryby, owoce i warzywa, a przygotowywane posiłki będą urozmaicone.

MODELOWY TALERZ ŻYWIENIOWY

 

POLECAMY:

DIETETYKA DLA MAM I DZIECI

https://malgorzatajackowska.com/

 

Książki o żywieniu dzieci:

"Moje dziecko nie chce jeść" Carlos Gonzales

Czemu dziecko nie chce jeść? Jak zrozumieć potrzeby żywieniowe młodego organizmu i wyjść im naprzeciw?

Często spotykanym problemem jest niechęć dziecka do jedzenia. Czasem zje ono jakiś słodycz albo suchą bułkę, ale odmawia wszelkich treściwych potraw, przygotowanych ze starannością i bogatych w witaminy. Rodzice przeważnie nie zdają sobie sprawy z powodu takiego zachowania i reagują w niewłaściwy sposób. Poradnik "Moje dziecko nie chce jeść" jest idealną pozycją dla osób zmagających się z brakiem apetytu u dziecka. Carlos Gonzalez tłumaczy w sposób przejrzysty i zrozumiały, jak na zapotrzebowanie kaloryczne wpływa aktywność fizyczna i proces wzrostu. Przedstawia najczęstsze powody problemów z jedzeniem oraz sposoby na ich zażegnanie.

Autor przestrzega również przed zmuszaniem dziecka do jedzenia, ponieważ może mieć to negatywny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Poradnik zawiera wiele cennych informacji, które pomogą w zapewnieniu odpowiedniej dawki witamin oraz zachęcą dziecko do jedzenia. Intuicyjne zachowania i sposoby walki z brakiem apetytu sprawdzą się w każdej rodzinie i zapewnią organizmowi wszystko, co jest mu niezbędne do zdrowego funkcjonowania.

"Bobas lubi wybór" Rapley Gill, Murkett Tracey

„Bobas lubi wybór” to praktyczny przewodnik po rozszerzaniu diety krok po kroku. Dowiesz się z niego:

  • Czy Twoje dziecko jest już gotowe na pierwszy stały posiłek?
  • Jak skomponować zdrowe i zbilansowane posiłki dla dziecka i całej rodziny?
  • Co zaproponować do jedzenia dziecku półrocznemu, a co dziewięciomiesięcznemu?
  • Jak zadbać o bezpieczeństwo podczas jedzenia?
  • Co dalej z karmieniem piersią lub butelką?

W książce znajdziesz również:

  • Pomysły na zdrowe śniadania, obiady, kolacje i przekąski.
  • Tabelę wartości odżywczych. oraz 27 kolorowych zdjęć nadesłanych przez polskich rodziców!

Baby-led weaning to naturalna metoda wprowadzania pokarmów do diety malucha, która pomaga wychować dziecko uwielbiające zdrowe jedzenie, a nie fast-foody. Autorki przekonują rodziców, że już półroczne niemowlę potrafi jeść samodzielnie! Rodzice stosujący baby-led weaning nie wiedzą, co to niejadek. Każde dziecko może pokochać zdrowe jedzenie, jeśli tylko mu się na to pozwoli!

"Uśmiechnij się! Siadamy do stołu" Jesper Juul

Rodzice odpowiadają za właściwe odżywianie swoich dzieci. Często skupiają na tym całą swą miłość i troskę, zapominając, że zdrowe posiłki to jeszcze nie wszystko. Równie ważne są bliskość, ciepło i bezpieczeństwo, które dzieci otrzymują razem z jedzeniem, oraz dobra atmosfera przy stole.

Duński pedagog Jesper Juul twierdzi, że wspólne rodzinne posiłki mogą być miłym spotkaniem bliskich sobie osób. Trzeba tylko aktywnie zadbać o kulturę jedzenia w swoim domu i… przestrzegać kodeksu dobrych manier dla rodziców.

Data

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Alergeny

17.01.

2022

Pn.

Płatki kukurydziane na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z szynki drobiowej, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

Mleczko waniliowe z owocami.

Chrupki kukurydziane.

Herbata miętowa, woda mineralna.

 

Zupa pomidorowa z ryżem.

Ziemniaki z koperkiem.

Potrawka z indyka z warzywami w sosie koperkowym. Brokuły gotowane. Kompot truskawkowy.

mleko

gluten

jaja

seler

18.01.

2022

Wt.

Kluski lane na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Ser żółty, rzodkiewki.

Herbata z dzikiej róży.

 

 

Jaglanka na mleku kokosowym z musem z mango.

Herbata z hibiskusa, woda mineralna.

Zupa ziemniaczana.

Kasza bulgur z zieloną pietruszką.

Schab z warzywami w sosie ziołowym. Surówka z ogórka kiszonego, marchewki i jabłka.

Kompot śliwkowy.

Mleko

jaja

gluten

seler

19.01.

2022

Śr.

Manna  na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z tuńczyka i ciecierzycy ze szczypiorkiem.

Herbata z morwy.

 

Banan, biszkopty.

Sok jabłkowy tłoczony, woda mineralna.

Zupa krem z zielonego groszku.

Ziemniaki z koperkiem.

Pulpety drobiowe w sosie paprykowym. Gotowane buraczki. Kompot wiśniowy.

mleko

gluten

ryba

jaja

seler

20.01. 2022

Czw.

Płatki orkiszowe na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Szynka drobiowa, pomidor.

Herbata z hibiskusa.

Budyń śmietankowy z malinami.

Herbata z cytryną, woda mineralna.

 

Żurek z ziemniakami.

Ziemniaki z zieloną pietruszką.

Kotleciki jajeczne zapiekane w sosie szczypiorkowym. Surówka z marchewki i gruszki. Kompot agrestowy.

mleko

gluten

jaja

seler

21.01.

2022

Pt.

Kaszka kukurydziana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem. Pasta z twarogu i rukoli. Herbata z cytryna imbirem i miodem.

 

Owsianka na mleku z rodzynkami.

Herbata z morwy, woda mineralna.

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

Makaron z mięsem wieprzowym, warzywami z sosem bolońskim.

Kompot wieloowocowy.

mleko

gluten

seler

24.01.

2022

Pn.

Kakao na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Szynka drobiowa, pomidor.

Manna na mleku z borówkami.

Herbata z lipy, woda mineralna.

Zupa  śródziemnomorska z ziemniakami.

Ziemniaki z koperkiem.

Gulasz wieprzowy z warzywami.

Mizeria z jogurtem naturalnym.

Kompot śliwkowy.

mleko

gluten

seler

25.01.

2022

Wt.

Płatki orkiszowe na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Konfitura truskawkowa.

Herbata miętowa.

 

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z jaj ze szczypiorkiem.

Herbata z cytryną, woda mineralna.

Zupa koperkowa z ziemniakami.

Ryż z kurczakiem, warzywami i szpinakiem w sosie śmietanowym.

Kompot porzeczkowy.

 

mleko

gluten

jaja

seler

26.01.

2022

Śr.

Musli na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z szynki gotowanej i sera żółtego, ogórek świeży.

Herbata rumiankowa.

Kisiel truskawkowy z owocami.

Chrupki kukurydziane.

Herbata owocowa, woda mineralna.

Barszcz czerwony z makaronem.

Ziemniaki z zieloną pietruszką.

Pieczone kotleciki wieprzowe w sosie musztardowym.

Surówka z selera i jabłka z jogurtem.

Kompot wiśniowy.

mleko

gluten

jaja

orzechy

seler

27.01.

2022

Czw.

Kleik na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z czerwonej fasoli i białego sera.

Herbata z hibiskusa.

Flaugnarde z jabłkami i cynamonem.

Herbata  z morwy, woda mineralna.

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Kuskus z zieloną pietruszką.

Duszony kurczak z warzywami w sosie majerankowym.

Gotowana marchewka z groszkiem.

Kompot wieloowocowy.

mleko

gluten

jaja

ryba

seler

28.01.

2022

Pt.

Płatki owsiane na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Szynka wieprzowa, sałata.

Herbata z miodem i cytryną.

Legumina budyniowo-twarogowa z wiśniami.

Herbata z lipy.

Krupnik z kaszą jęczmienną.

Ziemniaki z koperkiem.

Kotlety rybne zapiekane w sosie pomidorowym. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem.

Kompot agrestowy.

mleko

gluten

seler

jaja

ryba

 

DIETA

Data

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Alergeny

17.01.

2022

Pn.

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym. Pieczywo mieszane z margaryną roślinną. Pasta z szynki drobiowej, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

Mleczko waniliowe na mleku roślinnym z owocami.

Chrupki kukurydziane.

Herbata miętowa, woda mineralna.

 

Zupa pomidorowa z ryżem.

Ziemniaki z koperkiem.

Potrawka z indyka z warzywami w sosie koperkowym. Brokuły gotowane. Kompot truskawkowy.

gluten

seler

18.01.

2022

Wt.

Makaron na mleku roślinnym.

Pieczywo mieszane z margaryną roślinną.

Filet z indyka, rzodkiewki.

Herbata z dzikiej róży.

 

 

Jaglanka na mleku kokosowym z musem z mango.

Herbata z hibiskusa, woda mineralna.

Zupa ziemniaczana.

Kasza bulgur z zieloną pietruszką.

Schab z warzywami w sosie ziołowym. Surówka z ogórka kiszonego, marchewki i jabłka. Kompot śliwkowy.

gluten

seler

19.01.

2022

Śr.

Manna  na mleku roślinnym.

Pieczywo mieszane z margaryną roślinną. Pasta z tuńczyka i ciecierzycy ze szczypiorkiem. Herbata z morwy.

 

Banan, chrupki  kukurydziane.

Herbata z cytryną, woda mineralna.

Zupa krem z zielonego groszku.

Ziemniaki z koperkiem.

Pulpety drobiowe w sosie paprykowym. Gotowane buraczki. Kompot wiśniowy.

gluten

seler

ryba

20.01. 2022

Czw.

Płatki orkiszowe na mleku roślinnym. Pieczywo mieszane z margaryną roślinną. Szynka drobiowa, pomidor. Herbata z hibiskusa.

Budyń śmietankowy na mleku roślinnym z malinami.

Herbata miętowa, woda mineralna.

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami.

Ziemniaki z zieloną pietruszką.

Kotleciki drobiowe zapiekane w sosie szczypiorkowym. Surówka z marchewki i gruszki. Kompot agrestowy.

gluten

seler

21.01.

2022

Pt.

Kaszka kukurydziana na mleku roślinnym. Pieczywo mieszane z margaryną roślinną. Konfitura brzoskwiniowa. Herbata z cytryna imbirem i miodem.

 

Owsianka na mleku roślinnym z rodzynkami.

Herbata z morwy, woda mineralna.

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

Makaron z mięsem wieprzowym, warzywami z sosem bolońskim.

Kompot wieloowocowy.

gluten

seler

24.01.

2022

Pn.

Pieczywo mieszane z margaryną roślinną.

Szynka drobiowa, pomidor.

Herbata owocowa.

Manna na mleku roślinnym z borówkami.

Herbata z lipy, woda mineralna.

Zupa śródziemnomorska z ziemniakami.

Ziemniaki z koperkiem.

Gulasz wieprzowy z warzywami.

Sałatka z ogórka świeżego z koperkiem.

Kompot śliwkowy.

gluten

seler

25.01.

2022

Wt.

Płatki orkiszowe na mleku roślinnym. Pieczywo mieszane z margaryną roślinną.

Konfitura truskawkowa.

Herbata miętowa.

 

Pieczywo mieszane z masłem, filet z indyka.

Herbata z cytryną, woda mineralna.

Zupa koperkowa z ziemniakami.

Ryż z kurczakiem i warzywami w sosie szpinakowym.

Kompot porzeczkowy.

 

gluten

seler

26.01.

2022

Śr.

Musli na mleku roślinnym.

Pieczywo mieszane z margaryną roślinną.

Pasta z szynki gotowanej, ogórek świeży.

Herbata rumiankowa.

Kisiel truskawkowy z owocami.

Chrupki kukurydziane.

Herbata owocowa, woda mineralna.

Barszcz czerwony z makaronem.

Ziemniaki z zieloną pietruszką.

Pieczone kotleciki wieprzowe.

Surówka z selera i jabłka.

Kompot wiśniowy.

gluten

seler

orzechy

27.01.

2022

Czw.

Kleik na mleku roślinnym.

Pieczywo mieszane z margaryną roślinną.

Pasta z czerwonej fasoli.

Herbata z hibiskusa.

Jabłko zapiekane z powidłami.

Herbata  z morwy, woda mineralna.

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Kuskus z zieloną pietruszką.

Duszony kurczak z warzywami w sosie majerankowym.

Gotowana marchewka z groszkiem.

Kompot wieloowocowy.

gluten

seler

28.01.

2022

Pt.

Płatki owsiane na mleku roślinnym.

Pieczywo mieszane z margaryną roślinną.

Szynka wieprzowa, sałata.

Herbata z miodem i cytryną.

Pudding na mleku roślinnym z wiśniami.

Herbata z lipy.

Krupnik z kaszą jęczmienną.

Ziemniaki z koperkiem.

Kotlety rybne zapiekane w sosie pomidorowym. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem.

Kompot agrestowy.

gluten

seler

ryba

PRZEPISY

Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną i bakaliami

Składniki

4 jabłka

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka miodu

1 łyżka suszonej żurawiny

1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środek. Ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, żurawinę, miód oraz cynamon wymieszać. Jabłka nadziewamy gotowym farszem i peczemy w temperaturze 180 st. C ok 25 minut.

Orientalny kurczak z warzywami

  • filet z kurczaka ok 500 g
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100 g selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na 1 łyżce oliwy, odstawiamy. Warzywa obieramy i rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa obsmażamy na łyżce oliwy. dodajemy przyprawy i dusimy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i passatą pomidorową, dusimy. Gdy warzywa będą miękkie blendujemy sos. Dodajemy wcześnej przygotowanego kurczka. Doprawiamy do smaku, dekorujemy natką pietruszki lub sezamem. Podajemy z zryżem, najlepiej typu basmati.

ZAPIEKANY KUSKUS Z BAKALIAMI

Składniki (na 4 porcje):

  • Kuskus: 100 g
  • Suszone morele: 16 g
  • Suszone daktyle: 12 g
  • Rodzynki: 12 g
  • Suszone śliwki: 12 g
  • Orzechy włoskie: 12 g
  • Żółtka jajka: 1 szt.
  • Śmietana 18%: 30 g
  • Masło: 4 g
  • Mleko: 200 g
  • Cynamon, ekstrakt waniliowy

Wykonanie: Kuskus wsypujemy do niedużego naczynia żaroodpornego. Gotujemy połowę mleka (100 g) i zalewamy nim kaszę, przykrywamy i pozostawiamy na około 7 minut. Drobno posiekane suszone morele, daktyle, rodzynki, śliwki oraz orzechy włoskie mieszamy z przygotowanym kuskusem. Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy pozostałe mleko, śmietanę 18%, masło i jedno żółtko jajka. Płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy cynamon i ekstrakt waniliowy wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.