Dieta malucha

WEDŁUG INSTYTUTU MATKI I DZIECKA:

Karmienie wyłączne piersią do około 6 miesiąca życia jest optymalną metodą żywienia młodszych niemowląt. Zdrowe niemowlęta powinny być karmione piersią „na żądanie”, czyli odpowiednio do potrzeb swoich i matki. Niemowlęta w I półroczu zwykle są karmione kilkanaście razy na dobę (w dzień i w nocy), a w kolejnych miesiącach życia dziecka (II półrocze) liczba karmień ulega stopniowemu ograniczeniu. Między 6 a 9 miesiącem życia nabywane są także umiejętności żucia, gryzienia oraz sprawności manualnej do spożywania różnorodnych pokarmów. Dziecko zaczyna interesować się jedzeniem, sięga po żywność i przenosi ją do ust, smakuje, próbuje gryźć. W tym okresie pokarm naturalny pokrywa około 70% zapotrzebowania energetycznego, a pomiędzy 9-11 miesiącem życia dziecka pokarm pokrywa już tylko około 55% jego zapotrzebowania energetycznego, stąd konieczne jest rozszerzanie diety. Po wprowadzeniu żywności uzupełniającej zwiększa się wartość energetyczna i odżywcza diety. Dziecko poznaje nowe smaki, zapachy i konsystencję pożywienia. Stymulowany jest rozwój motoryki jamy ustnej. W żywieniu dzieci karmionych piersią korzystne jest wprowadzenie 2 do 3 posiłków uzupełniających dla dzieci w wieku 6-8 miesięcy i 3-4 posiłków pomiędzy 9 a 24 miesiącem życia, z dodatkowymi zdrowymi przekąskami (od 1 do 2 dziennie/dzieci w wieku ok. 12 miesięcy), takich jak miękkie kawałki owoców, chleba, czy ciasta przygotowanego w domu. Częściowe karmienie piersią powinno być kontynuowane, co najmniej do ok. 12 miesiąca życia i może być nadal kontynuowane w drugim i trzecim roku życia, tak długo jak sobie tego życzy matka i dziecko. Nie ustalono górnej granicy wieku, do której dziecko może być karmione naturalnie.

WEDŁUG OBOWIĄZUJĄCYCH AKTUALNIE NORM USTALONO, ŻE zapotrzebowanie na energię należy indywidualizować w odniesieniu do masy ciała dziecka. U dzieci w wieku 13 – 36 MIESIĘCY dobowe ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ w przeliczeniu NA JEDEN KILOGRAM MASY ciała wynosi ok.83 kcal. Minimalna ilość białka nie powinna być niższa niż 1 g / kg masy ciała dziecka i wyższa niż 15% energii z białka w całodziennej zalecanej puli energetycznej (1000 kcal). Tłuszcze powinny dostarczać 30 – 40% CAŁKOWITEJ ENERGII tak, aby zabezpieczać wydatek energetyczny dziecka i jego wzrost. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej jakości tłuszczu, w tym źródeł kwasów tłuszczowych, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Udział ENERGII Z WĘGLOWODANÓW w ogólnej puli energetycznej powinien wynosić 55-60%.Należy ograniczać tzw. Cukry dodane (czyli cukry stosowane w produkcji żywności i przygotowywaniu potraw) do poniżej 10% energii. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału. Zapotrzebowanie dziecka w wieku 13 – 36 miesięcy na WAPŃ wynosi 700 mg, na WIT. D – 15μg (600 j.m.). Głównym źródłem płynów powinna być WODA DOBREJ JAKOŚCI. Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów.

Zdrowa dieta dzieci jest jednym z elementów umożliwiających dzieciom optymalny wzrost, rozwój i zdrowie. Pod pojęciem takiej diety rozumieć należy urozmaicony, polecany w żywieniu dzieci asortyment żywności, właściwą liczbę posiłków o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej. Dieta dziecka będzie prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych – białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych zwłaszcza – żelaza i wapnia wtedy, gdy w kuchni domowej wykorzystane zostaną różnorodne produkty spożywcze – mleko i produkty mleczne, pieczywo, kasze, mięso, drób, ryby, owoce i warzywa, a przygotowywane posiłki będą urozmaicone.

MODELOWY TALERZ ŻYWIENIOWY

 

POLECAMY:

DIETETYKA DLA MAM I DZIECI

https://malgorzatajackowska.com/

 

Książki o żywieniu dzieci:

"Moje dziecko nie chce jeść" Carlos Gonzales

Czemu dziecko nie chce jeść? Jak zrozumieć potrzeby żywieniowe młodego organizmu i wyjść im naprzeciw?

Często spotykanym problemem jest niechęć dziecka do jedzenia. Czasem zje ono jakiś słodycz albo suchą bułkę, ale odmawia wszelkich treściwych potraw, przygotowanych ze starannością i bogatych w witaminy. Rodzice przeważnie nie zdają sobie sprawy z powodu takiego zachowania i reagują w niewłaściwy sposób. Poradnik "Moje dziecko nie chce jeść" jest idealną pozycją dla osób zmagających się z brakiem apetytu u dziecka. Carlos Gonzalez tłumaczy w sposób przejrzysty i zrozumiały, jak na zapotrzebowanie kaloryczne wpływa aktywność fizyczna i proces wzrostu. Przedstawia najczęstsze powody problemów z jedzeniem oraz sposoby na ich zażegnanie.

Autor przestrzega również przed zmuszaniem dziecka do jedzenia, ponieważ może mieć to negatywny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Poradnik zawiera wiele cennych informacji, które pomogą w zapewnieniu odpowiedniej dawki witamin oraz zachęcą dziecko do jedzenia. Intuicyjne zachowania i sposoby walki z brakiem apetytu sprawdzą się w każdej rodzinie i zapewnią organizmowi wszystko, co jest mu niezbędne do zdrowego funkcjonowania.

"Bobas lubi wybór" Rapley Gill, Murkett Tracey

„Bobas lubi wybór” to praktyczny przewodnik po rozszerzaniu diety krok po kroku. Dowiesz się z niego:

  • Czy Twoje dziecko jest już gotowe na pierwszy stały posiłek?
  • Jak skomponować zdrowe i zbilansowane posiłki dla dziecka i całej rodziny?
  • Co zaproponować do jedzenia dziecku półrocznemu, a co dziewięciomiesięcznemu?
  • Jak zadbać o bezpieczeństwo podczas jedzenia?
  • Co dalej z karmieniem piersią lub butelką?

W książce znajdziesz również:

  • Pomysły na zdrowe śniadania, obiady, kolacje i przekąski.
  • Tabelę wartości odżywczych. oraz 27 kolorowych zdjęć nadesłanych przez polskich rodziców!

Baby-led weaning to naturalna metoda wprowadzania pokarmów do diety malucha, która pomaga wychować dziecko uwielbiające zdrowe jedzenie, a nie fast-foody. Autorki przekonują rodziców, że już półroczne niemowlę potrafi jeść samodzielnie! Rodzice stosujący baby-led weaning nie wiedzą, co to niejadek. Każde dziecko może pokochać zdrowe jedzenie, jeśli tylko mu się na to pozwoli!

"Uśmiechnij się! Siadamy do stołu" Jesper Juul

Rodzice odpowiadają za właściwe odżywianie swoich dzieci. Często skupiają na tym całą swą miłość i troskę, zapominając, że zdrowe posiłki to jeszcze nie wszystko. Równie ważne są bliskość, ciepło i bezpieczeństwo, które dzieci otrzymują razem z jedzeniem, oraz dobra atmosfera przy stole.

Duński pedagog Jesper Juul twierdzi, że wspólne rodzinne posiłki mogą być miłym spotkaniem bliskich sobie osób. Trzeba tylko aktywnie zadbać o kulturę jedzenia w swoim domu i… przestrzegać kodeksu dobrych manier dla rodziców.

Kaszka morelowa na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z szynki drobiowej, pomidor.

Herbata owocowa

Kisiel żurawinowy z borówką i sosem twarogowo-waniliowym.

Herbata miętowa.

Barszcz ukraiński.

Ziemniaki puree z koperkiem.

Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie własnym.

Mizeria z jogurtem naturalnym.

Kompot wiśniowy.

Lane kluski na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Paprykarz własnego wyrobu. Sałata.

Herbata z cytryną.

Owsianka na mleku z suszonymi śliwkami i rodzynkami.

Sok tłoczony wieloowocowy.

Zupa brokułowa z ziemniakami.

Ziemniaki z zieloną pietruszką.

Kofty wieprzowe z kaszą jaglaną.

Sos pomidorowy, surówka z selera.

Kompot truskawkowy.

Musli wielozbożowe na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem. Pasta z jaj ze szczypiorkiem.

Rzodkiewki.

Herbata rumiankowa.

Budyń czekoladowy z musem brzoskwiniowym.

Chrupki kukurydziane.

Woda mineralna z cytryną.

Zupa pomidorowa z ryżem.

Ziemniaki z koperkiem,

Indyk w sosie beszamel.

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą.

Kompot agrestowy.

Płatki jęczmienne na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z twarogu i suszonych pomidorów.

Papryka świeża.

Herbata.

Legumina z kasz kus kus z malinami.

Sok tłoczony gruszkowy.

Zupa dyniowa krem.

Ziemniaki z zieloną pietruszką.

Klopsiki rybne zapiekane w sosie greckim.

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki.

Kompot porzeczkowy.

Kakao  na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Szynka, ser żółty, pomidor, ogórek świeży. Sałata.

Herbata pokrzywowa.

Jogurt naturalny z bananem.

Ciastka zbożowe.

Sok tłoczony jabłkowy.

Zupa gulaszowa z ziemniakami.

Makaron z sosem twarogowo-malinowym.

Kompot śliwkowy.

Płatki jaglane na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem, filet z indyka wędzony, sałata, pomidor.

Herbata z cytryną.

Mleczko waniliowe z borówkami.

Wafle ryżowe.

Woda mineralna z cytryną.

Zupa ogórkowa z koperkiem.

Ziemniaki z zieloną pietruszką.

Klopsiki z soczewicy zapiekane w sosie paprykowym.

Surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym.

Kompot wiśniowy.

Płatki kukurydziane na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z jaj i awokado ze szczypiorkiem.

Herbata miętowa.

Mus z kaszy manny z czarną porzeczką.

Sok tłoczony wieloowocowy.

Zupa ziemniaczana krem.

Kasza kus kus z zieloną pietruszką.

Gulasz wołowy z warzywami.

Jarzynka z buraczka, jabłka i śmietany.

Kompot truskawkowy.

Kawa zbożowa z mlekiem.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z łososia wędzonego i twarogu, szczypiorek, sałata.

Herbata.

Deser jaglany z suszoną żurawiną.

Biszkopty.

Sok tłoczony jabłkowy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty.

Ziemniaki z koperkiem.

Pulpety drobiowe, sos śmietanowo-chrzanowy.

Surówka z marchewki i jabłka.

Kompot wieloowocowy.

Płatki ryżowe na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Pasta z polędwicy sopockiej, pomidor, ogórek.

Herbata rumiankowa.

Ciasto „Zebra” własnego wypieku.

Herbata z cytryną.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną.

Kasza bulgur z zieloną pietruszką. Schab pieczony z marchewką i groszkiem.

Jarzynka z cukinii.

Kompot porzeczkowy.

Kaszka kukurydziana na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem.

Powidła śliwkowe.

Herbata pokrzywowa.

Ryż na gęsto z truskawkami.

Chrupki kukurydziane.

Sok winogronowy.

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową.

Ziemniaki z koperkiem.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym.

Marchewka gotowana.

Kompot agrestowy.

 

 

PRZEPISY

Orientalny kurczak z warzywami

  • filet z kurczaka ok 500 g
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100 g selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na 1 łyżce oliwy, odstawiamy. Warzywa obieramy i rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa obsmażamy na łyżce oliwy. dodajemy przyprawy i dusimy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i passatą pomidorową, dusimy. Gdy warzywa będą miękkie blendujemy sos. Dodajemy wcześnej przygotowanego kurczka. Doprawiamy do smaku, dekorujemy natką pietruszki lub sezamem. Podajemy z zryżem, najlepiej typu basmati.

ZAPIEKANY KUSKUS Z BAKALIAMI

Składniki (na 4 porcje):

  • Kuskus: 100 g
  • Suszone morele: 16 g
  • Suszone daktyle: 12 g
  • Rodzynki: 12 g
  • Suszone śliwki: 12 g
  • Orzechy włoskie: 12 g
  • Żółtka jajka: 1 szt.
  • Śmietana 18%: 30 g
  • Masło: 4 g
  • Mleko: 200 g
  • Cynamon, ekstrakt waniliowy

Wykonanie: Kuskus wsypujemy do niedużego naczynia żaroodpornego. Gotujemy połowę mleka (100 g) i zalewamy nim kaszę, przykrywamy i pozostawiamy na około 7 minut. Drobno posiekane suszone morele, daktyle, rodzynki, śliwki oraz orzechy włoskie mieszamy z przygotowanym kuskusem. Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy pozostałe mleko, śmietanę 18%, masło i jedno żółtko jajka. Płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy cynamon i ekstrakt waniliowy wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.